Content opzoeken op Instagram

Wat is SEO? Simpel uitgelegd

Sla je lichtelijk in paniek als je de term SEO hoort? Begrijpelijk. Ontdek op een toegankelijke en makkelijke manier wat de term juist is en hoe je SEO kan inzetten om jouw zichtbaarheid te verhogen.

SEO staat voor Search Engine Optimization. Ik kan me inbeelden dat deze uitleg je niet echt verder heeft geholpen. Eigenlijk is SEO gewoon een soort strategie. Eentje die je kan gebruiken om meer mensen jouw website, blog of Social mediapost te laten zien. Klinkt best handig, eh? 

Hoe gebruik ik SEO?

Bij SEO probeer je vanboven te verschijnen in zoekresultaten. De bekendste zoekmachine is Google, maar ook op kanalen als Instagram, Tiktok of YouTube heb je een zoekbalk. Jouw doel is om bij zo veel mogelijk zoekers in het oog te springen. Heb je bijvoorbeeld een koffiebar in Vorselaar? Dan wil jij bij ‘Beste koffiebars in Vorselaar’ zo hoog mogelijk in de resultaten verschijnen. 

Trefwoorden bepalen

Om ervoor te zorgen dat je die podiumplaats bemachtigt. Kan je proberen in te spelen op de trefwoorden – woorden of woordcombinaties – die jouw doelpubliek intypt in de zoekbalk. Rond die onderwerpen kan je content creëren, denk aan blogs, Instagramposts en reels.

Typ zelf een keer wat trefwoorden in die met jouw business te maken hebben

Die woorden bepaal je allereerst vanuit jezelf: waar wil jij voor bekendstaan? Daarnaast voorspel je naar wat je ideale klant of volger zoekt. Dat hoeft niet moeilijk te zijn. Typ zelf een keer wat trefwoorden in die met jouw business te maken hebben. Dat doe je bijvoorbeeld op Google, Pinterest, Instagram, YouTube of Tiktok. Er verschijnen vanzelf zoeksuggesties, deze aanbevelingen zijn veel voorkomende vragen die anderen stellen. Rond deze trefwoorden kan je je content opstellen. 

Zo pas je het toe

Ben je een koffiebar met een groot aanbod aan vegan lunch? Dan wil je dat jouw doelgroep je makkelijk kan vinden. Dat doe je door de trefwoorden ‘vegan’, ‘lunch’ en ‘koffiebar’ in je content te plaatsen. Op Instagram zet je deze bijvoorbeeld in je biografie. Je kan een blogpost schrijven met de woorden in de titel en inleiding of zorgt dat deze prominent op je website aanwezig zijn. 

SEO in actie. Zoekbalk met trefwoord vegan en zoeksuggesties.

Vanaf nu kan je dus vlot meepraten als iemand over SEO begint. Ga er zelf mee aan de slag, test verschillende trefwoorden uit en verhoog zo je zichtbaarheid online.

Beeld: Kerde Severin via Pexels.